= 2379

Totul a inceput in 2014 cu Romanian Travel FORUM (ideea lui Traian Badulescu)..un forum unde sa discutam / rezolvam probleme din turismul romanesc, transformat apoi in Forumul de Incoming . Am scris aici povestea Forumului de Incoming (nascut de Ministerul Turismului).

bai Petre, dar un forum de ghizi nu faci?

A fost cel mai mare si mai reusit forum de turism din istoria Romaniei cu aprope 300 de participanti in sala (25 septembrie 2014). Dupa acest eveniment a urmat Forumul Ghizilor de Turism I la propunerea colegului meu Ciprian Slemco. El este cel care mi-a spus: “bai Petre, dar un forum de ghizi nu faci?“. Eu i-am spus: nu ma intereseaza ghizii, noi lucram cu agentiile si mai nou ma ocup de incoming. Chiar l-am rugat pe Ciprian sa il faca! L-am si intrebat: de ce eu? cine sunt eu? Hercule!?..la care Ciprian raspunde: ba Petre tu ii cunosti pe toti, ai multe conexiuni si chiar poti!

Am acceptat provocarea lui dintr-un singur motiv: am realizat ca fara GHIZI nu putem face INCOMING, iar fara incoming o sa fie rau pentru Romania in viitor.

La primul forum de ghizi eu am intrebat ceva foarte simplu: unde gasim un ghid? Raspunsul a fost uluitor pentru secolul 21: intrebi un ghid. Atunci am realizat ca sunt atatea firme/ hoteluri/ agentii de turism care cauta un ghid si nu il gasesc pentru ca nu au unde. Am spus in gandul meu: eu o sa fac asta! eu o sa schimb asta! Eu o sa construiesc prima baza de date cu ghizi de turism tradusa in 8 limbi straine, care sa fie si online adica la indemana tuturor. Am vrut sa fac ceva util pentru industria de turism din Romania si am reusit! ACEST FORUM SE ORGANIZEAZA O SINGURA DATA PE AN.

Au inceput sa se inscrie si baza de date a crescut de la un an la altul, ajungand in acest moment la 520 ghizi de turism (23 ianuarie 2021). Din cei 520 doar 62 platesc taxa de promovare de 70 lei pe an (an de pandemie). Avem deasemeni un grup pe Facebook “Forumul Ghizilor de Turism” si unul pe WhatsApp “Ghizi InfoTravelRomania”. Comunicarea este foarte rapida intre noi. Am construit o comunitate de ghizi, unde ghizii comunica intre ei, ghizii se ajuta intre ei cu diverse informatii utile.

Prin acest forum care se tine o data pe an, am realizat 3 lucruri:
o baza de date cu ghizi (cea mai mare din Romania, care este si online)
o comunitate de ghizi care comunica intre ei
dispecerat de comenzi GHIZI

E foarte greu sa vorbesti si sa convingi ghizii , cat de benefic este pentru Romania sa gasim toti ghizii de turism intr-un singur loc. Asta incerc sa explic de 7 ani de zile. M-am saturat de liste si listute. Fiecare are lista lui. Ministerul Turismului are o lista, ANAT-ul are o lista, fiecare asociatie de ghizi are o lista, fiecare agentie de turism specializata pe incoming are o lista, fiecare ghid are o lista cu colegi pe diverse limbi straine si specializari. Nu ar fi mai bine sa avem toti o singura agenda si sa o consultam cu toti? Nu v-ati saturat de atatea liste?

Dupa terminarea primului Forum de Ghizi (31 ianuarie 2015) la care au participat circa 90 de ghizi din toata tara, domnul Ciprian Slemco a zis asa: lasa ba ca fac eu unul si mai mare si mai frumos! Tu nu esti ghid si NU ai dreptul sa organizezi un forum de ghizi 🙂 Eu i-am explicat ca sunt organizator si nu este obligatoriu sa fiu si GHID.

Recunosc ca la primul forum am fost atat de timd ca am vorbit fix 45 de secunde 🙂 Am spus ca vreau sa le ascult doleantele, sa vedem ce probleme au si cum le putem rezolva? Ciprian le-a scris cu markerul pe hartie! Au ramas aceleasi si in 2021 🙂 Doua lucruri s-au rezolvat: eliminarea cnp-ului de pe ecuson si infiintarea Federatiei.

Dupa acest forum s-a format un grup de lideri (mai vocali si mai bine pregatiti): Ciprian Slemco, George Vasiliu, Florin Arjocu, Natalia Gavrilescu (Natasa), Alina Giurgiu (Tomer), Moscu Anastasie Anton si Edy Bica din Paralia. Au cazut de comun acord sa organizeze o conferinta a ghizilor anul viitor ..si au reusit! In 16 ianuarie 2016 a avut loc Conferinta Nationala a Ghizilor editia I la Sinaia.
Desemeni au inceput procedurile pentru infiintarea FEDERATIEI GHIZILOR DE TURISM (o umbrela care sa lege asociatiile de turism si sa le reprezinte interesele in fata guvernului).

Natalia Gavrilescu, Ciprian Slemco, Alina Giurgiu (Tomer) si Florin Arjocu au iesit din acest grup ulterior, nu cunosc cauzele. Au fost cooptati Bineata Razvan si Cristina Bolog din Cluj.

2021 Consiliu Director al FNGTR este urmatoarea: Vasiliu George – Presedinte, Bolog Cristina – Vicepresedinte, Bineaţã Contantin Rãzvan – Vicepresedinte, Moscu Anastasie Anton – Vicepresedinte, Maftei Sebastian Vasile – Secretar General, Glãvan Adrian – Membru, Pal Zoltan Ferenc – Membru, Chindris Claudiu Daniel – Membru, Nedelcu Florian – Membru.

In 2019 Alina Giurgiu (Tomer) a format asociatia PRO GUIDE. In 2020 a fost partener la Forumul Ghizilor de Turism . Incepand cu luna mai 2020 au facut ceva inregistrari pe Youtube si Facebook. Recunosc ca au iesit frumoase! Felicitari! Sa vedem ce vor face in 2021.

Pentru cei care nu au inteles pana acum..exista 3 mari echipe de fotbal: Steaua (InfoTravelRomania/ Forumul Ghizilor), Craiova (Federatia Ghizilor/Conferinta Ghizilor de Turism) si Dinamo (Asociatia PROGUIDE). Avem campionat de ghizi! Federatia si ProGuide se lupta pentru drepturile ghizilor, promovare si pregatire continua a ghizilor. Update: denumirea Conferinta Nationala a Ghizilor a fost inregistrata la OSIM de catre Alina Tomer/ Proguide si vor organiza acest eveniment (este un eveniment al ghizilor).

 InfoTravelRomania vrea un singur lucru: promovare/ comenzi/ dispecerat de ghizi. 
Atat. De ce? Pentru ca dupa 7 ani de forumuri am inteles ca primul lucru pe care il vor ghizii este sa munceasca! Abia dupa vorbim despre tarife, respectarea ghizilor intre ei, politie turistica etc.

Scurt istoric Forumul National al Ghizilor:
Forumul National al Ghizilor I 31 ianuarie 2015, Predeal – Hotel Belvedere
Pagina de prezentare eveniment:
https://www.infotravelromania.ro/forumul-national-al-ghizilor-de-turism1.html
Cum a fost la primul forum de ghizi din Romania?

Forumul National al Ghizilor II 30 ianuarie 2016, Predeal – Hotel Belvedere
https://www.infotravelromania.ro/forumul-national-al-ghizilor-de-turism2.html

Forumul National al Ghizilor III 28 ianuarie 2017, Predeal – Hotel Belvedere
https://www.infotravelromania.ro/forumul-national-al-ghizilor-de-turism.html

Forumul National al Ghizilor IV 27 ianuarie 2018, Predeal – Hotel Belvedere
https://www.infotravelromania.ro/forumulghizilordeturism4.html

Forumul National al Ghizilor V 26 ianuarie 2019, Predeal – Hotel Belvedere
https://www.infotravelromania.ro/forumulghizilordeturism5.html

Forumul National al Ghizilor V 25 ianuarie 2020, Predeal – Hotel Piemonte
https://www.infotravelromania.ro/forumulghizilordeturism.html

Scurt istoric Conferinta Nationala a Ghizilor:
Conferinta Nationala A Ghizilor 2016 (editia 1: 16 ianuarie 2016) Sinaia
Conferinta Nationala A Ghizilor 2017 (editia 2: 19-22 februarie 2017) Oradea
Conferinta Nationala A Ghizilor 2018 (editia 3: 19-23 februarie 2018) Bucovina
Conferinta Nationala A Ghizilor 2019 ( 31 oct 2019 – 03 noiembrie 2019) Timisoara Update: a fost conferinta nationala, dar nu organizata de Federatie, ci de Consiliul Judetean Timisoara.
Conferinta Nationala A Ghizilor 2021 (editia 4: 20 februarie 2021) online by PROGUIDE.

La final as vrea sa multumesc in mod special tuturor sponsorilor si partenerilor care ne-au ajutat si ne ajuta sa organizam acest eveniment frumos: Hotel Belvedere Predeal, VOILA MANAGEMENT, Karpaten Turism, Direct Aeroport, CEDES etc.

Esti ghid de turism? Fa-ti cont de ghid! E gratis si dureaza cateva minute.
Taxa de 70 lei/ an se achita doar pentru afisarea datelor de contact.

Articol scris de Petre Dordea.