Insula Sao Miguel (supranumita „Insula Verde”) este una dintre cele 9 insule principale ale arhipelagului Azore, regiune autonoma a Portugaliei, situata la aproximativ 1500 km departare de vestul Lisabonei.

Insula de natura vulcanica, avand cativa vulcani inca activi, Sao Miguel reprezinta o destinatie inedita de vacanta pentru iubitorii de natura. Cu toate ca este mai putin cunoscuta si solicitata de catre turisti comparativ cu restul insulelor portugheze sau spaniole din Oceanul Atlantic, insula Sao Miguel reprezinta un adevarat spectacol de culoare: pe marginea soselelor se gasesc tufe de flori de toate culorile, desi preponderent sunt cele de culoare albastra, arbori si arbusti tropicali cat si caracteristici climei temperate impanzesc muntii nu foarte abrupti ai insulei, iar lacurile termale care fumega dimineata din cauza diferentei de temperatura, creeaza imaginea unui spatiu de poveste cu adevarat fascinant.

Natura vulcanica a insulei a influentat intreg peisajul astfel incat plajele acestei insule au nisip negru si nu sunt foarte populate, exista lacuri cu apa termala, iar unele dintre frumoasele cascade ale acestei insule au apa la temperatura de 60̊ C. Mai mult, pe alocuri se vede pamantul fumegand in special in regiunea Furnas, unde locuitorii gatesc o specialitate culinara in fata turistilor in gauri facute direct in pamant, la caldura termala vulcanica.

Tot in regiunea Furnas exista o frumoasa gradina botanica numit Terra Nostra avand o flora pe cat de frumoasa pe atat de diversificata, si in inima careia se gaseste un lac cu apa termala.

Daca nu exista mari puncte comerciale de atractie pentru turisti pe aceasta insula pierduta in mijlocul Oceanului Atlantic, niciun turist ce ajunge aici nu trebuie sa rateze lacurile – Lagoa do Fogo (Lacul de Foc), Lagoa das Furnas, Sete Cidades (Lagoa Verde / Lagoa Azul), etc. Acestea practic au devenit simbol al insulei, alaturi de vacile ce populeaza pasunile intinse din Sao Miguel.

Farmecul acestor lacuri este sporit de un fenomen natural – ceata. Avand in vedere faptul ca vremea este foarte schimbatoare in insula Sao Miguel, iar diminetile sunt insotite de o ceata deasa, adesea lacurile sunt invaluite si prin urmare greu de sesizat pentru turisti. Din mai multe incercari de a ajunge la ele, in momentul in care reusesti sa le vezi in adevarata lor splendoare, cand valul de ceata se ridica incet si misterios pentru cateva minute, se creeaza senzatia ca natura iti face un mare dar pentru dorinta tenace de a le vedea, si te simti cu adevarat norocos ca asisti la acest spectacol regizat cu atata finete de mama natura.

O alta zona ce merita atentia turistilor este fara indoiala regiunea Nordeste, un orasel situat in nordul insulei ce reprezinta zona cea mai verde si in acelasi timp mai colorata a insulei Sao Miguel, care in anul 2011 a primit premiul pentru cea mai inflorata regiune a Europei. De o parte si de alta a soselelor de o foarte buna calitate sunt tufe imense de flori, ce creeaza imaginea unei gradini botanice fara limite.

Micuta capitala a acestei insule este Ponta Delgada. Fara a avea ambitii de mare obiectiv turistic, arhitectura orasului are un aer atemporal ce contribuie si mai mult la senzatia de eternitate resimtita de calatorul ce ajunge pe insula Sao Miguel.

Un punct de atractie in Ponta Delgada il reprezinta frumoasele gradini botanice, cu o atentie speciala acordata gradinii Palatului Sant’Ana, constructie din secolul al XIX-lea, ce reprezinta resedinta Presedintelui Guvernului Regional al insulelor Azore.

In ceea ce ii priveste pe locuitori, desi nu exista diferente majore fata de portughezii continentali, oameni amabili si muncitori, acestia sunt constienti de valoarea adusa de turism economiei locale si prin urmare, trateaza turistii cu cel mai ai mare respect.

Religia este un element definitoriu in viața locuitorilor din Sao Miguel, bisericile ocupa locul central chiar si in cele mai mici comunitati urbane, festivalurile religioase sunt de o mare insemnatate in viata putin agitata a insulei, casele au pe peretii exteriori diferite scene biblice, magazinele ce comercializeaza obiecte de natura religioasa se gasesc la tot pasul in micuta capitala Ponta Delgada, iar aeroportul insulei poarta numele Papei Ioan Paul al II-lea.

Astfel, pentru iubitorii de natura, de drumetii montane, de sporturi nautice, pentru cei care se bucura de frumusetea pura, simpla si nealterata a naturii, insula Sao Miguel reprezinta cu siguranta un reper turistic demn de a fi luat in seama.